Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

arbeidstijden boete

Arbo in tijden van recessie

Veel bedrijven hebben de neiging activiteiten op het gebied van arbo en veiligheid te schrappen wanneer het financieel moeilijk wordt. Wij adviseurs horen vaak de volgende woorden: “We stellen de RI&E nog even uit tot volgend jaar”, “Dit jaar hebben we geen tijd voor extra instructie en werkplekinspecties”, of  zelfs “Bij ons gebeuren geen ongevallen”. Dit is begrijpelijk, maar wel kortzichtig. Juist tijdens de recessie moet een bedrijf aandacht besteden aan goede arbeidsomstandigheden. Vooral als het werk met minder mensen gedaan moet worden, zijn de risico’s vaak hoger en kan het sneller mis gaan.

geld besparenEigenlijk zou het juist andersom moeten zijn. In tijden van bezuinigingen moet er juist extra aandacht zijn voor arbeidsomstandigheden. Goed gemotiveerde medewerkers werken productiever en zijn bereid om een extra stap te zetten voor de baas. Een goed inzicht in uw arbeidsrisico’s en goede arbeidsomstandigheden leveren geld op. Het kost in eerste instantie natuurlijk wat meer, maar zie het als een noodzakelijk investering in het welzijn en de veiligheid van uw medewerkers.

Hoger risico’s door minder aandacht voor Arbo?

We trekken de redenering nog een keer door. U gaat bezuinigen, en er wordt met minder mensen hetzelfde werk gedaan. Deze mensen schoolt u iets minder dan normaal en het inschatten van de risico’s laat u ook maar even achterwege. En dan gaat het mis: een ongeval met ziekenhuisopname – of erger – een dodelijk ongeval. Wanneer de risico’s hoger worden is de kans op ongevallen nou eenmaal groter. Als bedrijf moet dan wel aan de Inspectiedienst SZW aangetoond kunnen worden dat men beschikt over een actuele RI&E, dat de beschermende middelen zijn verstrekt en dat aantoonbaar voorlichting is gegeven en toezicht is gehouden. Kunt u dit niet aantonen? Dan worden de boetes hoger. En dan staat u voor de rechter in de wetenschap dat u er niet alles aan gedaan heeft om uw zorgplicht na te komen.

Een goede preventiemedewerker heeft in uw bedrijf een belangrijke rol. Hij kan op een goede en praktische wijze invulling geven aan het arbeidsomstandighedenbeleid en hij kan de leidinggevenden ondersteunen bij hun verantwoordelijkheden. Wij hebben hiervoor een praktische opleiding die uw preventiemedewerker op gang kan helpen.

Meer informatie: opleiding preventiemedewerker