Beroepsziekten in cijfers 2020

Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

Beroepsziekten

Het Nederlands centrum voor beroepsziekten heeft “Beroepsziekten in cijfers 2020″gepubliceerd.

In deze rapportage worden de belangrijkste beroepsziekten in Nederland over de rapportage periode behandelt te weten:

  1. Aandoeningen in houding en bewegingsapparaat
  2. Psychische aandoeningen
  3. Huidaandoeningen
  4. Slechthorendheid
  5. Neurologische aandoeningen
  6. Biologische agentia
  7. Kanker
  8. Reproductiestoornissen

In dit bericht behandelen enkele interessante feiten.

Feiten over beroepsziekten

In totaal zijn in 2019 3691 beroepziekten gemeld. De verdeling van de beroepsziekten is in onderstaande grafiek opgenomen.

Het aantal meldingen van beroepsziekten is jammer genoeg afgenomen de laatste jaren. Dit geldt ook voor het aantal bedrijfsartsen dat meldingen doet. Dit is vanzelfsprekend teleurstellend, zeker omdat het melden nu expliciet in de Arbowet opgenomen is. Omdat beroepsziekten niet voldoende worden gemeld, zijn de cijfers om een beeld te geven voor alle werknemers in Nederland dus onvoldoende betrouwbaar.

Per branche zijn hier het aantal meldingen opgenomen.

Meldingen per economische hoofdsector

Per economische hoofdsector zijn in onderstaand overzicht de meldingen weergegeven. Ook hier is het opvallend dat een beperkt aantal bedrijfsartsen melding verricht.Het wachten is op de handhaving door Inspectie SZW van het melden van beroepsziekten door de bedrijfsartsèn. Ik zal in ieder geval dit wel aankaarten bij de arbodiensten waar ik voor werk.

Wist u dat?

Lasdampen verhogen de kans op een kind met laag geboortegewicht of vroeggeboorte?

Blootstelling van de moeder tijdens de zwangerschap aan lasdampen geeft meer kans op een kind met een laag geboortegewicht of een vroeggeboorte.

Er eerste aanwijzingen zijn voor een lager geboortegewicht na blootstelling aan nanodeeltjes?

Moeders met een beroepsmatige blootstelling aan nanodeeltjes hebben 63% meer kans op een baby die bij de geboorte klein is voor de zwangerschapsduur?