Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

Goedkope RI&E wordt snel duurkoop

De inspectie SZW heeft geconstateerd dat sinds 2006 de aandacht voor preventie in Nederland aan het teruglopen is. Minder dan de helft van de bedrijven heeft een RI&E waarin de belangrijkste risico’s zijn omschreven! Bij de bedrijven die wel een RI&E maken is de kwaliteit van de invulling hiervan steeds meer een probleem. Arbo en veiligheid worden als een administratieve verplichting gezien en worden als een (financiële) last ervaren.

Let wel: een papieren tijger helpt een bedrijf niet om de veiligheid en arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Deze neerwaartse spiraal wordt nog eens in de hand gewerkt door de recessie. Ook helpen de branche-instrumenten niet mee. Deze instrumenten worden even snel ingevuld door personen die vaak weinig tot geen verstand hebben van arbeidsomstandigheden en geen zicht hebben op de werkelijke risico’s binnen een bedrijf. Het verbeteren van arbeidsomstandigheden kan echter alleen als een bedrijf structureel wil investeren in arbo en veiligheid. Er moet begonnen worden met een goed uitgevoerde RI&E en een gedegen plan van aanpak. Het veiligheidsbewustzijn wordt dan pas vergroot en het bedrijf kan doelgerichte verbeteracties gaan ondernemen.

Goede arbeidsomstandigheden is de eindverantwoordelijkheid van de bestuurder en de uitvoerende verantwoordelijkheid van de leidinggevenden. Dit wordt nog wel eens vergeten. De Arbocoördinator of Preventiemedewerker wordt dan door het bedrijf als verantwoordelijke persoon gezien. Dit kan nooit het geval zijn. Het is van belang dat dit duidelijk is in het bedrijf en dat bij incidenten de juiste personen aangesproken worden op hun verantwoordelijkheden.

arbeidstijden boeteAls een bedrijf wordt geconfronteerd met een meldingsplichtig incident kan goedkoop ineens duurkoop worden. Met een goedkope, afgeraffelde RI&E en weinig zicht op de primaire risico’s in het bedrijf zal de Inspectiedienst SZW niet zo snel geneigd zijn de boetes te korten. 

Goedkoop wordt dan ineens duurkoop.