Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

arbeidstijden boete

Werknemer heeft meerdere werkgevers

Als werkgever kan het een goed idee zijn om parttime werknemers in dienst te hebben voor meerdere uren per week. Je hebt dan als werkgever een flexibele inzet van werknemers en je kunt meerdere werknemers op dezelfde functie hebben. Hierdoor ben je minder kwetsbaar en kun je in totaal een langere bezetting hebben.

Arbeidstijdenwetgeving

In de Arbeidstijdenwet staat regelgeving omtrent werktijden, pauzes en nachtdiensten. De doelstelling van de wet is onder andere het beschermen van werknemers tegen te lange werkdagen. De Inspectie SZW controleert of bedrijven de Arbeidstijdenwet naleven. Bij een overtreding kan de Inspectie SZW boetes opleggen. Een werkgever moet dus zijn arbeidstijden indelen conform de arbeidstijdenwet.

M

Verplichtingen werknemer

De werknemer dient zich te houden aan de arbeidsovereenkomst en aan het bedrijfsreglement van zijn werkgever. Op overtreding hiervan kan een sanctie staan van de werkgever.

Verplichtingen werkgever

De werkgever moet werknemers qua werktijden zodanig indelen dat hij voldoet aan de arbeidstijdenwet.  In de arbeidsovereenkomst maakt de werkgever hierover afspraken. En als het goed is staan ook afspraken in een bedrijfsreglement.

Jurisprudentie

Een voorbeeld uit de praktijk:
Een werkgever heeft ter voorkoming van overtreding van de Arbeidstijdenwetgeving een werkneemster ontslagen. De werkneemster had na verloop van tijd ander parttime werk aangenomen bij een andere werkgever en werkte daardoor in totaal niet in conform de Arbeidstijdenwet.

De werkneemster in kwestie was vanaf april 2008 werkzaam bij een stichting die ondersteuning biedt aan kwetsbare mensen. Naast het dienstverband bij de stichting had de werkneemster een arbeidsovereenkomst met een andere werkgever. Dit was voor de werkneemster dan ook de reden om de stichting te verzoeken haar zoveel mogelijk in de avonden, weekenden en tijdens feestdagen in te plannen. Ten gevolge van een reorganisatie werd de werkneemster (bij de stichting) in een andere functie herplaatst. Deze andere functie betrof de functie van Assistent Wooncoach voor 23 uur per week. Daarnaast maakte de werkneemster onderdeel uit van de flexpool van de stichting op basis van een nuluren contract.

Kantonrechter Rotterdam

Uit de uitspraak van de kantonrechter Rotterdam bleek niet hoeveel uren de werkneemster arbeid verricht bij de andere werkgever. Duidelijk was wel dat – door het totaal aantal arbeidsuren van de werkneemster – de Arbeidstijdenwet werd overtreden. Medio 2016 sprak de stichting de werkneemster hierop aan. Partijen probeerden vervolgens tot een oplossing te komen die ertoe zou moeten leiden dat de Arbeidstijdenwet niet (meer) zou worden overtreden. Dit leidde echter niet tot een oplossing.

De stichting verzocht de arbeidsovereenkomst te ontbinden op de zogenaamde H-grond (artikel 7:669 lid 3 sub h BW). De H-grond dient in het ontslagrecht te worden gezien als een ‘restgrond’. De stichting meende dat van deze grond sprake is nu de combinatie van de dienstverbanden van de werkneemster niet zodanig op elkaar konden worden afgestemd dat de Arbeidstijdenwet niet meer zou worden geschonden.

De werkneemster verweerde zich tegen het verzoek van de stichting. Zij voerde aan dat de stichting vanaf het begin van haar dienstverband op de hoogte was van het feit dat zij nog een arbeidsovereenkomst had bij een andere werkgever. Pas nu beriep de stichting zich op het overtreden van de Arbeidstijdenwet. De kantonrechter ging mee met het standpunt van de stichting. Het oordeel luidde dat de stichting in dit geval met succes een beroep kon doen op voornoemde ontslaggrond die dient als vangnetbepaling. De kantonrechter meende dat voortzetting van het dienstverband een schending van de Arbeidstijdenwet met zich mee brengt. Dit leverde naar de mening van de kantonrechter een situatie op waarin een werkgever met succes een beroep kan doen op de H grond.

Wat moet je opnemen in het bedrijfsreglement?

In het bedrijfsreglement of arbeidsovereenkomst moet worden opgenomen dat als een werknemer bij meerdere werkgevers werkt, de werknemer dit bij de werkgevers moet melden. De werknemer dient dan ook informatie te geven over de arbeidstijden en werkduur. Beide werkgevers moeten kunnen controleren dat aan de Arbeidstijdenwet wordt voldaan.

Neem dus een nevenwerkzaamhedenbeding in de arbeidsovereenkomst op (met een boeteclausule).