Onbeminde risico’s op de werkplek

Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

Beminde of onbeminde risico's op de werkplek

Wij adviseurs op het gebied van arbo en veiligheid komen ze nog wel eens tegen in bedrijven:  onbekende en onbeminde risico’s. Twee heel verschillende categorieën, maar de uitkomst is gelijk. Er zijn in beide gevallen risico’s in het bedrijf aanwezig die niet beheerst zijn.

Bij de onbekende risico’s hebben bedrijven er vaak echt geen benul van hoe risicovol bepaalde werkzaamheden zijn. Echter, in het geval van de onbeminde risico’s weten bedrijven vaak donders goed dat er hoge risico’s zijn, maar heeft men niet genoeg kennis, geld of – nog erger – zin om de risico’s aan te pakken. Struisvogelpolitiek – zo lang het niet mis gaat gaan we er gewoon mee door.

Over die onbeminde risico’s wil ik het hebben. Misschien herkent u er een paar:

Oude machines
Heeft u ook een paar van die mooie oude machines in uw werkplaats staan? Antieke kolomboren? Mooie oude slijpschijven en degelijke draaibanken? Echt goed spul, gemaakt in de tijd dat niets kapot ging. Mooi, maar vaak zo onveilig als het maar kan. Beveiligingen zijn niet aanwezig, eraf gevallen, of nog erger – overbrugd (een strafbare handeling – wist u dat?). U als werkgever bent wettelijk verplicht de risico’s van dit soort machines te inventariseren en de boel veilig te maken. Wacht daar niet te lang mee, er gebeurt nog wel eens iets met deze machines, een vinger ben je zo kwijt.

Laserveiligheid
Lasers zitten in heel veel apparaten. En voor veilig gebruik van lasers is duidelijke wet- en normgeving opgesteld. En nu hoor ik u denken. “ja, maar onze lasers zijn helemaal ingebouwd en volkomen onschuldig”. Maar weet u wel precies wat u in huis heeft? En wat nou als er onderhoud gepleegd moet worden aan een apparaat. Weet u dan wel welke laserklasse u blootlegt als een apparaat open gaat? Dan is het vaak ineens een open klasse 4 laser. En weet u wat het inhoudt als er op een laserpen klasse 2M staat? Onschuldig, of toch niet? Ik zou er mijn kind in ieder geval niet mee in de ogen schijnen.

Legionella
Er zijn douches en hogedrukreinigers in het bedrijf, maar er is nog nooit nagedacht over mogelijke besmetting met Legionellabacteriën. “Ach, we gebruiken die douches bijna nooit.”. Of juist: “we gebruiken de douches elke dag!”. Daar kopen wij niets voor. Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel. Of u maatregelen moet nemen om legionella te voorkomen, hangt natuurlijk af van de mogelijke besmettingsbron. Maar u moet er in ieder geval aantoonbaar mee bezig zijn.

Lassen
Op de een of andere manier wordt een goede beoordeling van lasprocessen vaak overgeslagen. Er wordt een puntafzuiginkje opgehangen en in het beste geval wordt een model ingevuld, maar dan houdt het wel op. Bij lassen kunnen echter zeer gevaarlijke stoffen ontstaan. Bij het lassen van RVS kan bijvoorbeeld chroom VI vrijkomen – een kankerverwekkende stof. Een werkgever is wettelijk verplicht het lasproces te beoordelen en veilig te maken. En veilig te houden! Wij zien maar al te vaak dat nooit verteld is aan de medewerkers hoe de beschikbare puntventilatie gebruikt moet worden. En de goede werking van deze ventilatie wordt zelden periodiek gecontroleerd.

Voorlichting en onderricht
En dan last but not least: voorlichting en instructie. Wij zien zo vaak dat bedrijven ‘vergeten’ instructie te geven. Dan wordt er bijvoorbeeld zonder enige begeleiding gewerkt met open machines, ladders of met bijtende stoffen. Of er wordt alleen mondelinge instructie gegeven. Niet doen! Risicovol werk = verplichte voorlichting en instructie. En dit moet aantoonbaar gebeuren. Laat medewerkers ervoor tekenen dat ze iets ontvangen en begrepen hebben!

Wilt u uw risico’s managen en denkt u na over een managementsysteem, neem dan vrijblijvend contact op.

Hebben wij u aan het denken gezet? Neem dan eens contact met ons op.