Verbod op rookruimte

Met ingang van 2021 is het roken op de werkplek en in rookruimtes in het bedrijfsleven verboden.
Picture of Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

Rookruimtes verboden

Op 28 januari 2021 is in de staatscourant gepubliceerd dat rookruimtes verboden zijn per 1 januari 2022 in het bedrijfsleven. Door deze wijziging geldt het rookverbod voor alle ruimtes binnen instellingen die onder het rookverbod vallen.

Op dit moment geldt al een rookverbod op de werkplek, in de horeca en in openbare gebouwen. Zoals ziekenhuizen, concertzalen en luchthavens. Roken is daar verboden. Alle bezoekers en werknemers hebben recht op een rookvrije omgeving. Dit staat in de Tabaks- en rookwarenwet.

Door een uitspraak van de Hoge Raad in september 2019 heeft de regering besloten om het sluiten van de rookruimtes in (semi) publieke en openbare gebouwen te versnellen.

In Semi(publieke) gebouwen gaat het rookverbod al op 1 juli 2021 in.