Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

functie RI&E en TRA in de bouw

Wat is de relatie tussen RI&E, functie RI&E en de TRA?

Voor alle bedrijven is het verstandig om een goede, praktische RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) te hebben die voldoet aan de eisen van de wetgeving, maar ook aan de eigen bedrijfsdoelstellingen.

VGW brede ri&e

De Arbowet vereist een globale VGW-brede RI&E, die waar noodzakelijk wordt verdiept. De verdiepende onderwerpen zijn in de wet voorgeschreven. Deze RI&E is formeel pas volledig als deze verdiepende onderwerpen zijn onderzocht.

Functie RI&E

VCA eist echter een functie RI&E en een TRA (taakrisicoanalyse). Zit er een relatie tussen deze risicoanalyse methodes?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: ja.

Uitvoeren en toetsen RI&E

De VGW-brede RI&E dient een overzicht van de functies te bevatten en de relevante risico’s van deze functies.

PAGO/PMO advies

In de VGW-brede RI&E moet daarnaast een advies over de PAGO’s/PMO  zijn opgenomen. Dit PAGO/PMO is gebaseerd op de risico’s van de functies.

Risicovolle functies

De functie-RI&E omvat van alle risicovolle functies de gevaren, risico’s en de te nemen maatregelen. Als deze gevaren aan de taken van een functie-RI&E worden gekoppeld dan heeft men dus ook de relatie tussen de functie-RI&E en de TRA.

Taak Risico Analyse (TRA)

Een TRA omvat de meest voorkomende risico’s en de te nemen maatregelen van de diverse taken. Voor specifieke taken in een project dient men ter plekke een TRA op te stellen. Indien deze specifieke taak vaker voorkomt wordt deze opgenomen in de standaard TRA.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

U kunt ook een vrijblijvende kosteninschatting voor een RI&E maken op onze site.