Zelf ongevalsonderzoek doen

Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

Gedifferentieerde aanpak ongevalmeldingen

nieuwsbrief gedifferentieerde aanpak ongevallenDe inspectie SZW heeft de afgelopen jaren een gedifferentieerde aanpak ongevalmeldingen geïmplementeerd. Werkgevers kunnen hierdoor bij arbeidsongevallen niet geconfronteerd worden met een boete, maar met een andere opdracht.

De meldingsplichtige ongevallen zijn:

1. Arbeidsongevallen met dodelijke slachtoffers
2. Arbeidsongevallen met een ziekenhuisopname
3. Arbeidsongevallen met kans op blijvend letsel

Meldingsplichtige ongevallen moeten worden gemeld aan Inspectie SZW op 0800-5151.

Is er sprake van een dodelijk arbeidsongeval? Bel direct 0800-5151. De Inspectie SZW is hiervoor 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar.

Lees hier ook de nieuwsbrief van Inspectie SZW hierover: Nieuwsbrief

Zelf ongevalsonderzoek doen

Vanzelfsprekend kan de Inspectie SZW bij een meldingsplichtig ongeval een (strafrechtelijk) onderzoek doen. Men kan echter ook afspreken dat de werkgever zelf een ongevalsonderzoek doet en dit rapporteert naar de inspectie SZW.

 Het is altijd goed om zelf ook een onderzoek te doen naar de oorzaken van het ongeval en mogelijke verbeterpunten!

Verbeterplan opstellen

Naar aanleiding van het ongevalsonderzoek moet dan vanzelfsprekend een plan van aanpak worden opgesteld om gezond en veilig werken te verbeteren én vanzelfsprekend de oorzaken van het ongeval weg te halen.

Ondersteuning bij aanpak

Heeft u een meldingsplichtig ongeval gehad? Regel dan dat het ongeval onderzocht wordt door een veiligheidskundige en bespreek met de Inspectie SZW of de gedifferentieerde aanpak mogelijk is.