Certificering tot ArboKernDeskundige (AKD) hoger veiligheidskundige

Picture of Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen.

Inleiding

Als hoger veiligheidskundige was ik tot 3 december 2024 gecertificeerd als Kerndeskundige en lang heb ik getwijfeld of ik wel als ArboKernDeskundige gecertificeerd wilde worden. Mijn twijfels hadden met name betrekking op het nieuwe certificeringssysteem waarbij een bedrijf zijn RI&E door drie ArboKernDeskundigen moet laten toetsen als er wat meer risico’s zijn. Dat kan enorm kostenverhogend werken. Uiteindelijk heb ik besloten om het toch te doen omdat ik mijn klanten een zo volledig mogelijke dienstverlening wil bieden als hoger veiligheidskundige.

Het certificeringstraject

Voor de certificering tot AKD moet je drie voorbeeld rapportages van een toetsing inleveren en enkele bewijzen van deskundigheid. Daarnaast moet je een examen van maximaal 1,5 uur afleggen waarbij je allerlei vragen over de ingeleverde rapportages en je kundigheid van de scope als hoger veiligheidskundige moet beantwoorden.

Voor het inleveren van de rapportages geldt vanzelfsprekend dat deze moeten voldoen aan de nieuwe eisen vanuit de certificering. Dus mijn hele rapportage systematiek voor de RI&E en toetsing ervan moest worden aangepast.

Wil je meer lezen over de nieuwe eisen lees dan mijn andere nieuwsbrieven: Toetsen RI&E door ArboKerndeskundigen (AKD)

Geslaagd!

Vandaag heb ik het examen gedaan en ben ik geslaagd  als ArboKerndeskundige hoger veiligheidskundige.

De klanten met een ondersteuningscontract ontvangen van mij een kopie van de certificering zodra ik deze ook ontvangen heb ( dit kan nog wel even duren)…

Een RI&E die ik vanaf vandaag voor mijn klanten opstel bevat een toetsing volgens de nieuwe eisen voor de toetsing. Dit wil zeggen een systeemtoets en een toetsing HVK voor de scopetoets.