Veel wettelijke zaken zijn in VCA* niet goed afgedekt, hoe zit dit eigenlijk?
Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

Ook LOTO is te overbruggen..

VCA* hoe lang bestaat deze nog?

Met ingang van januari 2019 moet VCA 2017 ook voldoen aan IAF-MD22.

Uitgangspunt hierbij is dat voor alle elementen waar VCA van toepassing voor is men moet voldoen aan de wet- en regelgeving. Zie ook het blog “Wat is er in 2019 gewijzigd in de VCA checklist”.

Maar hoe zit het nu met de elementen die niet voor VCA* van toepassing zijn? Is VCA* nog wel zinvol om voor gecertificeerd te worden? In deze blog proberen we u inzicht te geven aan noodzaak van deze verplichtingen.

Hoofdstuk 1 VGM beleid en organisatie

1.3 VGM structuur

Een organogram is geen wettelijke verplichting, maar een werkgever heeft de zorgplicht voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden en daarin moet hij regelen dat iedereen weet wat men moet doen. Functieomschrijvingen met eenduidige taken, verantwoordelijkheden leggen dit eenduidig vast.

1.4 Beoordeling leidinggevenden

Als men functieomschrijvingen heeft is het periodiek beoordelen van leidinggevende een wellicht logische stap. Dit staat niet expliciet in de wetgeving.

Hoofdstuk 4 VGM bewustzijn

4.2 Beïnvloeden van het VGM bewustzijn

Het gedrag van medewerkers is soms iets om bij te wanhopen.

Dit is voor VCA* wellicht het moeilijkste onderdeel om dit formeel te structuren in de organisatie. Maar van de andere kant is dit voor kleinere bedrijven door de betere sociale controle wellicht makkelijker te doen. Want elke werkgever is gebaat bij het voorkomen van ongevallen en incidenten.

Het is echter geen wettelijke verplichting.

Hoofdstuk 5 projectplan

Het gedrag van medewerkers blijft soms een onberekenbare factor

Voor alle activiteiten moet een RI&E zijn en moet het werk georganiseerd zijn. Dit hoofdstuk geeft de mogelijkheid om zelf te bepalen voor welke activiteiten een projectplan moet worden geschreven.

Een RI&E voor de projecten is er al gemaakt in hoofdstuk 2. Het omschrijven van de organisatie op een project (hoe klein ook) is alleen al handig en verstandig. Voor de kleinere organisatie met veel kleine projecten is het dus goed om een standaard VGM projectplan te maken dat geldt voor alle projecten. Hiermee voldoet men ook aan de eisen van VCA en wetgeving.

Hoofdstuk 6 Voorbereiding op noodsituaties

6.2 passende opleiding
De wet eist dat er een deskundige bijstand is op het gebied van bedrijfshulpverlening. Het is dus gewoon niet goed dat deze vraag niet verplicht is voor VCA*.

Hoofdstuk 8 Bedrijfsgezondheidszorg

8.3 Raadplegen gekwalificeerd medische deskundige

Dit is een wettelijke verplichting en moet gewoon worden ingevuld door alle bedrijven.

8.4 Aangepast werk

Dit is een wettelijke verplichting en moet gewoon worden ingevuld door alle bedrijven.

10 Inkoop van diensten

Dit is natuurlijke een lastige  voor kleinere bedrijven om in te vullen, maar als er geen diensten worden ingekocht is de score van deze vragen positief. Men moet dus wel een procedure hebben, maar geen implementatie hiervan.

Conclusie

werken in de cloud voor VCA
Ambitieus of gewoon een nuchtere noodzaak VCA**

Als men als VCA gecertificeerd bedrijf het echt meent met veilig en gezond werken zijn bovengenoemde hoofdstukken geen belemmering. Als men deze goed invult voldoet men nog beter aan de wet- en regelgeving. VCA* is dan dus eigenlijk overbodig.

Wat rest zijn VCA** en in het kader van gedragsverbetering VCApetrochemie.

Ik wil er wel voor pleiten om onderdelen die gewoon een wettelijke verplichting zijn ook als verplicht in VCA op te nemen.

Als ik mijn klanten een VCA advies mag geven is het kies minimaal voor VCA**, hiermee zijn de wettelijke verplichtingen nog beter geregeld.