Toetsing RI&E moet door kerndeskundige

Picture of Hay Janssen
Hay Janssen

Onze doorgewinterde veiligheidskundige met jarenlange ervaring op het gebied van RI&E's, machineveiligheid en veiligheidsbeleid. Zijn sterke punten zijn het verbeteren van veiligheidsgedrag bij organisaties en het vaststellen van structuren, procedures en werkvoorschriften. Daarnaast weet hij als auditor alles van managementsystemen. Hay is gecertificeerd Hoger Veiligheidskundige (HVK met registernumer 36554)

inspectie SZW

Door wie mag een RI&E worden getoetst?

Afgelopen jaar werd ik geconfronteerd met een getoetste RI&E van een nieuwe klant. De RI&E was niet door een arbokerndeskundige getoetst, maar in opdracht van hem.

Navraag bij inspectie SZW leverde op dat dit niet mag. De gecertificeerde kerndeskundige moet de RI&E zelf toetsen conform wet- en regelgeving.

De klant heb ik hierover geïnformeerd. Maar dit komt vaker voor, Inspectie SZW heeft hier nu aan een arbobedrijf een boete van 10.000 euro uitgedeeld.

Wat was er fout?

Een arbobedrijf liet tientallen RI&E toetsingsrapporten opstellen door derden. Met vermelding “in opdracht van” een gecertificeerde kerndeskundige. Het bleek dat zelfs de naam van de gecertificeerde zonder zijn medeweten was gebruikt!

De boete van Inspectie SZW

De zaak kwam voor bij het Openbaar Ministerie. Het OM heeft uiteindelijk een schikking getroffen met de uitvoerders van de toetsing 10.000 euro aan onrechtmatig verkregen voordeel terugbetalen. En de uitvoerders kregen een taakstraf van 100 uur.  Het grote adviesbureau ‘de opdrachtgever’ waarvan B de opdracht kreeg, heeft voor die onterecht afgegeven RI&E’s heel veel geld gevangen.”

De les?

Overtuig je er van dat de uitvoerder van de toetsing van een RI&E zelf een gecertificeerde kerndeskundige is. Uiteindelijk is het de verantwoording van de werkgever om een RI&E te hebben die aan de wet voldoet.

Nu mogen de betrokken werkgevers de RI&E opnieuw laten toetsen….

Lees het hele verhaal op: https://www.inspectiewerkt.nl/arbobedrijf-betaalt–10000-voor-fraude/

Hoe controleer je dit?

Zoals gezegd door het woud van titels MVK, HVK, RHVK en OVK weet je als werkgever niet meer wat een arbokerndeskundige is.

Een arbokerndeskundige is een Hoger Veiligheidskundige (HVK), Arbeidshygiënist (AH) of Arbeids- en Organisatiedeskundige (A&O) die ingeschreven is in mijn Certificatie. De bedrijfsarts is een in ander register geregistreerd. Let op ook hier kan bij bijvoorbeeld MVK staan “gecertificeerd”, dus verwarring is nog altijd mogelijk. Jammer maar waar. Bij twijfel vraag het certificaat van de adviseur.

Dit zijn mijn gegevens:

NaamType certificering / registerStatusCertificaat / register nr.Geldig tot
Janssen, H.B.Hoger VeiligheidskundigeGecertificeerdHVK-3655403-12-2024